Welkom

‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’
‘Wie zijn geschiedenis kent, kent zichzelf’
‘Het verleden werkt door in het heden’ 
‘Kennis is de sleutel tot erkenning’

Er bestaan prachtige uitdrukkingen die er woorden aan geven: om meer te begrijpen van onszelf en de multiculturele samenleving waarin we leven, is kennis van het verleden onontbeerlijk. Want welke rol speelde Nederland in de koloniale geschiedenis? En wat betekent het als je afstammeling bent van mensen die vanuit de voormalige koloniën in Nederland terechtkwamen? 

Na ruim 70 jaar in Nederland en een bewogen geschiedenis zijn Molukkers in de Nederlandse samenleving geïntegreerd zonder daarbij hun eigen identiteit in te leveren. Specifieke verwantschapsvormen, gastvrijheid, oog hebben voor elkaar, saamhorigheid, veerkracht, zijn eigenschappen die de Molukse gemeenschap kenmerken. Maar de Molukse groep is nu eenmaal een minderheid. En als je geen Molukse familie of vrienden hebt, weet je als gemiddelde inwoner van Nederland vaak maar weinig over onze gezamenlijke Moluks-Nederlandse geschiedenis. 

Tegelijkertijd is er veel behoefte aan erkenning van verdriet en onrecht uit het verleden. Zo zie je dat als eerbetoon aan de eerste generatie – de Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes – op veel begraafplaatsen in het land gedenkstenen worden onthuld. Een andere vorm van erkenning is kennis: dat er een lichtje opgaat bij de ander als je vertelt over je Molukse afkomst en dat je niet meer alles hoeft uit te leggen. Molukse Voetstappen wil op een toegankelijke manier bijdragen aan het vergroten van kennis over de Molukse geschiedenis en cultuur. En deze verankeren in ons collectieve geheugen.

 

Molukse gemeenschap toen en nu

Wat wij bieden

Het materiaal dat wij aanbieden kan ook prima in een andere setting dan het onderwijs gebruikt worden. De activiteitenprogramma’s zijn geschikt voor buitenschoolse activiteiten zoals de scouting. Of voor een kumpulanbijeenkomst of een familieweekend. En de lesbrieven kun je beschouwen als informatiepakketjes voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis en cultuur van de Molukse gemeenschap.

Molukse Voetstappen biedt ook:
-    Achtergrondinformatie over de Moluks-Nederlandse geschiedenis
-    Antwoorden op veelgestelde vragen bij ‘Hoe zit het?’
-    De betekenis van woorden en afkortingen
-    Achtergrondinformatie over de onderwijspositie van Molukse leerlingen
-    Deskundigheidsbevordering
-    Suggesties om verbinding te leggen tussen de maatschappij en de klas met cultuurmakers

Laat je inspireren! En wees welkom om contact met ons op te nemen als je vragen of ideeën hebt.

Zet de stap om je kijk op de wereld te verbreden