Wil je je verder verdiepen in de Molukse geschiedenis? Is je onderwijsmethode toe aan een opfrisbeurt? Of wil je voelsprieten ontwikkelen om lessen inclusiever te maken? Ontdek ons aanbod.
Kennis over de Moluks-Nederlandse geschiedenis leert je om je ervan bewust te worden dat geschiedenis altijd meerdere perspectieven en verhalen kent. Om je kennis te vergroten of vaardigheden te ontwikkelen om je (geschiedenis)lessen te verrijken vanuit een meerstemmige benadering, bieden wij cursussen en kenniscolleges op maat aan. Daartoe behoren kennissessies voor de professionele leeromgeving op en rond scholen, junior kenniscolleges voor leerlingen, maar ook lezingen voor een breed publiek.
Indien gewenst kunnen onderdelen aangepast worden aan specifieke vragen of onderwerpen.
Kenniscollege voor volwassenen of kinderen
De geschiedenis van Molukkers en Nederlanders is al meer dan vier eeuwen met elkaar verbonden. Deze geschiedenis kenmerkt zich door strijd èn samenwerking. En nog steeds speelt het verleden door in het heden. In dit kenniscollege leer je begrijpen waarom.
Het junior kenniscollege is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 11-14 jaar.
Kenniscollege/lezing
In 1951 zetten de eerste Molukkers voet aan wal in Nederland. Het gaat om ex-KNIL-militairen, schepelingen van de Koninklijke Marine, politiemannen en burgers met hun gezinsleden. In totaal bijna 13.000 mannen, vrouwen en kinderen. Hun komst is een gevolg van de dekolonisatie van Indonesië en de politieke problemen die dan spelen. Noch de Nederlandse regering noch de Molukkers zelf vinden overbrenging naar Nederland de beste oplossing. Waarom is het zover gekomen? Hoe verliep de reis? En waarom is de ontvangst die de Molukkers destijds ten deel viel, nog steeds een belangrijk thema?
Workshop
Wil je als onderwijsgevende de ‘Gouden’ Eeuw, VOC, kolonialisme of de opvang van nieuwkomers in Nederland behandelen? Betrek daar dan het Molukse perspectief bij! In deze workshop krijg je ideeën om je lessen te verrijken. Je ontdekt hoe je met de Molukse geschiedenis als voorbeeld je leerlingen voelsprieten kunt laten ontwikkelen om gebeurtenissen vanuit meerdere gezichtspunten te bekijken (multiperspectiviteit).
Methoderedactie
Is jullie WO-methode, voor Oriëntatie op jezelf en de wereld, toe aan een opfrisbeurt? Laat deze onderzoeken. Wij bieden suggesties en concrete aanpassingen om de methode te herijken en te verrijken, gebaseerd op ‘words matter’ en meerstemmigheid in onze geschiedenis.